Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Рукометна репрезентација глувих Србије освојила бронзу на Светском првенству

Рукометна репрезентација глувих Србије постигла је запажен успех на недавно завршеном Светском првенству глувих у рукомету у Копенхагену, Данској. Након жестоке борбе и храбре игре, наши рукометаши су заслужено освојили треће место на овом престижном такмичењу.

Светско првенство глувих у рукомету, почело је свечаним отварањем 3. јула и трајало је до 15. јула 2023. године. Поред наше селекције нашле су се и селекције: Хрватске, Немачке, Данске, Турске, Кеније, Камеруна…

У полуфиналној утакмици наша рукометна репрезентација састала се са селекцијом Хрватске. Сходно томе да је и више него очигледно било да је селекција Хрватске, што се тиче фонда играча, финансијских могућности и припрема у трајању од чак два месеца, доста испред нас, стручни штаб је донео одлуку да и овај пут заиграју наши млади нови репрезентативци, како би се прва постава опоравила од повреда.

Полуфинални меч завршен је резултатом 30:13 у корист селекције Хрватске, а наша победа је да је наш најмлађи члан репрезентације Огњен Оберкнежев проглашен за играча утакмице. То је показатељ доброг система и начина рада, да се прате и млађе категорије, који ће у блиској будућности наставити да доносе велике резултате за нашу земљу.

Како је у другом полуфиналном мечу селекција Немачке победила селекцију Турске, у мечу за бронзу против наше селекције играла је Турска у суботу 15. јула 2023. године.

Након бронзе на Европском првенству глувих у Хрватској 2021. године, српска репрезентација заокружила је и бронзу са Светског првенства глувих у Данској, победивши селекцију Турске резултатом 29:20, док је наш голман Владимир Тепавац проглашен за играча меча.

Посебну захвалност дугујемо Министарству спорта Србије, министру Зорану Гајићу и Спортском савезу Србије, председнику Давору Штефанеку на подршци коју пружају у циљу развоја спорта глувих у Србији, техничком директору рукометне репрезентације Војиславу Малешевићу, председници Рукометног савеза Србије, Милени Делић, која безрезервно пружа подршку рукометној репрезентацији глувих Србије, који су се такође побринули да изгледамо достојанствено, као и друге репрезентације, Спортском центру Језеро-Кикинда, као и градоначелнику Кикинде Николи Лукачу, Драгану Пецарском и Дејану Пудару, који су нам омогућили официјалне припреме пред сам одлазак на Светско првенство. Такође и компанији Унит која нам је омогућила да имамо најквалитетније дресове.

Чачанин Ђорђе Томићевић, члан рукометне репрезентације глувих Србије

Бронзану рукометну репрезентацију глувих чинили су: Владимир Тепавац, Адмир Дураковић, Ђорђе Томићевић (Чачак), Божидар Николић, Александар Стојковић, Урош Стојковић, Радован Мићановић, Мирослав Ћалић, Ален Мурадић, Огњен Оберкнежев, Златко Матић, Милан Сувајџић, Данијел Рокић, Немања Милановић, Срђан Тенић и тренер Жељко Кукић.

Мирослав Томићевић, потпредседник и тренер рукометне екипе СУГН Чачак